Assalamualaikum~
saya suka coffee..tapi bukan lah minum bercawan-cawan sehari..paling banyak pun 3 cawan je sehari. itu pun mungkin dalam setahun tu 2 3 kali je kot..tapi setiap hari 1 cup tu wajib. especially in the morning. kalau tak sempat minum pagi mesti tengah hari saya cari kopi..hehe 
bulan puasa ni saya berazam tak nak sentuh caffeine langsung – which i have failed in the 10th day sebab ngantuk sangat masa sahur dan kebetulan my mum bancuh kopi..laju je saya minum..huhu. my friend tag me to a video on FB. WHAT HAPPENS TO YOUR BODY WHEN YOU QUIT COFFEE. i didnt get to share the video here so i did some research *research lah sangat..padahal google je..haha* on this. 
Image result for coffee
from this website, dinyatakan *ayat research ye..haha* dalam tempoh 7 hari pertama anda tak minum kopi, anda akan rasa semua simptom di bawah. 

Headache – kemungkinan anda akan rasa sakit kepala, pening lalat ke sakit kepala ke, rasa berat kepala ke..tu antara simptom caffeine withdrawal. tapi simptom ni biasanya jadi kalau anda ambil 500mg atau 5 cawan kopi setiap hari. kalau tak ambil banayk macam tu jarang rasa sakit kepala – saya sendiri pun tak rasa.


Fatigue & Inability to Concentrate – disebabkan caffeine dapat meningkatkan semangat kita pagi-pagi tu, kita mula rasa macam lemau je tak dapat minum kopi..yang ni saya rasa jugak la..or maybe sebab ngantuk bangun sahur n nak adapt badan tengah puasa kan..hehe

Anxiety, Depression or Irritabilitylebih kurang macam reason kat atas nila, bila kita bersemangat, kita jadi happy, bila kita tak happy mula la asyik nak marah orang je kan..hehe – saya takde simptom ni..


Constipation since caffeine helps stimulate bowel activity, bila stop caffeine kemungkinan anda akan menghadapi sembelit. yang ni ada saya ada rasa jugak..so saya makan buah banyak-banyak. setel. hehe


Other Symptoms antara simptom lain adalah anda akan rasa sakit sendi dan otot, hidung tersumbat, boleh rasa macam nak demam jugak. rasanya kalau yang teruk-teruk ni haruslah banyak kot caffeine intake tu..kalau tak, takdelah teruk sangat kan sampai mcm ni sekali.

According to the video, lepas 7 hari, anda akan rasa lebih bertenaga.lebih fresh dan lebih fokus. saya berjaya melepasi 7 hari..itu jela yang berjaya..pastu dah minum kopi balik..haha..whatever it is, i believe to take everything in moderation, nak minum ke makan ke buat apa apa pun jangan berlebihan. benda yang paling baik pun kalau diambil berlebihan memang jadi tak elok jugak..


till then, stay healthy ya!


Inginkan supplements terbaik untuk keluarga dan sahabat tersayang?
Nak dapatkan side income 3-4 angka sebulan hanya dengan bisnes dari Shaklee?

Jom Hubungi Nana untuk :

♥ FREE CONSULTATION ♥
♥ THE BEST BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE ♥

Masukkan ID Nana sebagai penaja : 913464 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspress (Express Enrollment) “Join Now” di www.shaklee.com.my

Aina Suraya Aris
Shaklee ID : 913464
ainasuraya.as@gmail.com
012-784 2702 (sms/WhatsApp)
COD Area KAJANG – BANGI – SERDANG – PUTRAJAYA

Nana Aris

Nana Aris

Seorang peguna tegar Shaklee 🙂
Nana Aris

Latest posts by Nana Aris (see all)

what happens to your body when you quit coffee?

One thought on “what happens to your body when you quit coffee?

  • July 12, 2016 at 2:00 am
    Permalink

    ooooo.. patutlah. aku pun suke kopi. sehari mmg kene secawan dua.. lagi-lagi sbb writing thesis aritu.. kadang2 sampai 3 cawan..

    awal ramadhan aritu, aku saja stop, ari ke-3 demam. now dah minum balik, cuma kuranglah sikit. moderate gitu. hehehe..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services